rnrnrn
مطالعۀ امکانپذیری یا ایجاد طرح توجیهی نخستین گام هر طرحی است. این کار بهمنظور یافتن نقاط ضعف و قوت یک پروژۀ پیشنهادی یا یک تجارت موجود، تعیین منابع موردنیاز و چشمانداز موفقیت انجام میشود. به زبان ساده به این سؤال پاسخ میدهد که آیا طرح شما ارزش صرف وقت، تلاش و منابع مالی را دارد یا خیر؟
گزارشی که توجیه پذیری یک طرح را در ابعاد مختلف از قبیل بازار، فنی و مالی مورد بررسی و مطالعه قرار میدهد، گزارش طرح توجیهی معادل واژه انگلیسی (Feasibility Study Report) نام دارد. طرح توجیهی ابعاد مختلف یک پروژه از قبیل بازار، فنی و مالی را بررسی کرده و به سه قسمت تقسیم میشود.
بخشهای طرح توجیهی را میتوان به صورت زیر شرح داد:
در بخش مطالعه بازار (Market Study)، ابعاد مختلف بازار محصولِ طرح توجیهی بررسی میشود. این ابعاد عبارتند از کمبود، بازار هدف، عرضه، تقاضا و وجود محصولات و خدمات برای طرحها و پروژههای مختلف، ضرورت دارد. از طرفی نیز هدف از اجرای طرح توجیهی ارائه محصولات مطابق با میل مصرفکننده در بازارها است که باید بازارهای مصرفِ محصول، به دقت بررسی و آنالیز شوند و پس از آن، هدف مورد نظر باید مورد بررسی قرار بگیرد. برخی موارد در مطالعات بازار طرح توجیهی حائز اهمیت هستند که عبارتند از تعیین آمار مربوط به میزان تولید، واردات، تقاضا، صادرات و مصرف محصول مورد نظر طی سالهای مختلف در کشور و نیز پیشبینی این موارد در آینده. به منظور پیشبینی تقاضا به عنوان یک مولفه مهم در مطالعه بازار، موارد زیر اثرگذار میباشند:
بخش توجیه پذیری فنی (Technical Feasibility) به منظور بررسی ابعاد فنی طرح توجیهی همچون فناوری، ظرفیت، محل اجرا، ماشین آلات و تجهیزاتِ تولید و ساختار اجرائی طرح انجام میشود.
به منظور بررسی و آنالیز ابعاد مختلف مالی و سودآوری طرح توجیهی صورت میگیرد. طرح توجیهی با هدف کسب سود و منفعت اجرا میشود و به همین دلیل دستیابی به شاخص و معیار مناسب به منظور تعیین سود دهی و یا عدم سود دهی طرحها بوده است که در طی سالهای گذشته، کارشناسان و اقتصاددانان بزرگ مجموعه ای از شاخصهای مالی و اقتصادی را تعریف و استفاده کردهاند.
آنالیز مالی در طرح امکان سنجی (Financial Analysis) در گزارشات توجیهی نیز با هدف کسب شاخصهای مالی و اقتصادی صورت میگیرد که نهایتا به تصمیمگیری صحیح میانجامد.یک نکته اساسی در تجزیه و تحلیل مالی، استفاده از هزینههای تولید، درآمد سالیانه پیشبینی شده برای طرح و سایر مبانی، هزینههای سرمایهگذاری، مفروضات مورد نیاز برای انجام محاسبات، صورت گردش وجوه نقد، صورت حساب سود (زیان) و ترازنامه پیشبینی شده میباشد. برای آزمون مطلوبیت یک طرح امکان سنجی، دو روش مناسب است که شباهت زیادی از نظر ابزارهای بکار گرفته شده برای انجام با یکدیگر دارند و البته در رویکرد و نگرش آنها تفاوتهایی نیز وجود دارد. این دو روش عبارتند از:
۱-تحلیل اقتصادی: ارزیابی اقتصادی با جریانهای هزینه و فایده اجتماعی سر و کار دارد.
۲-تحلیل مالی: ارزیابی مالی با جریانهای هزینه و سود از دیدگاه سرمایه گذار در ارتباط است.
مراحل آنالیز مالی عبارتند از:
برای تدوین مطالعه امکان سنجی و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
مطالب مرتبط:
تفاوت طرح توجیهی و طرح کسب و کار