rnrnrn
یک روز با روبات‌های انسان نما

یک روز با روبات‌های انسان نما

  • مرتضی عطایی نژاد
  • |
  • 28 دسامبر 2023
  • |
  • بدون دیدگاه



یک روز با روبات‌های انسان نماReviewed by مرتضی عطایی نژاد on Dec 28Rating:

nدر لیگ روبات‌های انسان‌نما ۱۶ تیم با یکدیگر رقابت می‌کنند که تیم‌ حاضر از کشور آلمان جزو تیم‌ قدرتمند این لیگ محسوب می‌شود.

n

nسالن خلیج فارس در جریان برگزاری هفتمین مسابقات بین‌المللی روبوکاپ، جزو شلوغ‌ترین سالن‌های نمایشگاه بین‌المللی تهران است، سالنی که آغشته به بوی کیف و کتاب بوده و بی‌شباهت به حیاط شلوغ یک مدرسه نیست.

n

n


————————————-

nطبقه اول این سالن را دختران و پسران دانش‌آموز احاطه کرده‌اند و مشتاق و هیجان‌زده در حال آماده‌سازی ماکت‌ها و گرفتن آخرین تست‌ها از روبات‌های دلبندشان هستند.

n

nیک طرف سالن‌ را روبات‌های فوتبالیست قرق کرده‌اند و به انتظار نشسته‌اند تا قرعه به نامشان بیفتد و دل تو دلشان نیست که باید با کدام تیم مسابقه بدهند، این بخش از لیگ‌های وزن آزاد و سبک وزن تشکیل شده است.

n

nاما سوی دیگر سالن که فضای نسبتا بزرگی را به خود اختصاص داده، لیگ دانش‌آموزی امدادگر مقدماتی قرار دارد که شامل بخش‌های امداد، امداد ابتدایی و پیشرفته می‌شود، در این قسمت روبات‌های امدادگر با طی کردن مسافت‌های با مانع و عبور از شیب‌های مرتفع و حمل بارهای استوانه‌ای شکل قدرت‌نمایی می‌کنند و بهترین‌هایشان گوی سبقت را از تیم رقیب می‌ربایند.

n

nقسمت دیگر سالن خلیج فارس شبیه یک سالن تئاتر است که متأثر از نام همین بخش هم می‌شود، اینجا بخش Demo یا نمایشی قرار دارد و تیم‌های حریف به جای مسابقه رو در رو با یکدیگر با به نمایش گذاشتن طرح‌هایشان و داشتن بهترین ایده‌ها چشم به داوران دوخته‌اند تا در صدر جدول بنشینند.

n

n12 گروه در بخش نمایشی با یکدیگر رقابت می‌کنند که برخی از آنها به‌ صورت آزاد در این مسابقه شرکت کرده‌اند.

n

nمدرسه فرزانگان ۲ که به سمپاد (سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان) تعلق دارد به نظر می‌رسد دست پر به میدان آمده و پروژه بزرگی به نام "خانه هوشمند" دارد که این پروژه در دل خود ۱۰ طرح جای داده است.

n

nدر واقع این تیم ۱۸ نفره وسایلی را طراحی کرده‌اند که با کاهش مصرف انرژی می‌تواند زندگی روزمره مردم را تسهیل کند، تخت کودک هوشمند، سیستم سرمایش و گرمایش و میز ناهارخوری هوشمند از جمله این وسایل است.

n

nبچه‌های مدرسه منظومه خرد هم طرح جالبی را به این مسابقه آورده‌اند و شانس زیادی برای کسب رتبه نخست دارند، اکیپ امداد روبات‌ها، نام طرحشان است که در آن ۹ روبات به‌ صورت موازی عملیات امدادرسانی انجام می‌دهند.

مطلب پیشنهادی:   اختراع پيراهني بدون نياز به شستن!

n

nبچه‌ها که صحنه یک شهر زلزله‌زده را بازسازی کرده‌اند می‌گویند با توجه به اینکه در کشورهای پیشرفته روی این موضوع کار می‌شود که در مواقع بحران و زلزله روبات‌ها جای انسان‌ها را بگیرند ما نیز روی این ایده کارمان را شروع کردیم.

n

nروبات آواربردار، روبات بالارونده از دیوار (برای شناسایی مصدومان)، روباتی که نشتی لوله‌های آب و گاز را بیابد و به‌ طور موقت آن را ترمیم کند، روبات آتش‌نشان برای شناسایی و خاموش کردن حریق و روبات مرکزی که پشتیبان و شارژ‌کننده دیگر روبات‌ها در این اکیپ امداد از جمله این روبات‌ها است.

n

nدر بالای سر این ماکت هم دوربینی قرار دارد که تصویربرداری می‌کند و با ارسال تصاویر به سرور مرکزی به روبات‌ها دستور داده می‌شود که در کدام مسیر حرکت کنند.

n

nاین گروه که سال گذشته نیز با آوردن طرح خودروی هوشمند رتبه نخست را در لیگ نمایشی به دست‌ آورده بود امسال هم امید زیادی به برنده شدن دارد.

n

nاما طبقه دوم سالن خلیج فارس به روبات‌های مجازی و شبیه‌ساز تعلق دارد، در این سالن لیگ ربات‌های دانشجویی، ربات‌های امدادگر مجازی، لیگ شبیه‌ساز فوتبال سه‌ بعدی و لیگ شبیه‌ساز فوتبال دوبعدی با یکدیگر رقابت می‌کنند.

n

nدر سالن ۳۸ لیگ روبات‌های خانگی، مین‌یاب، پرنده و امدادگر واقعی به رقابت با یکدیگر می‌پردازند.

n

nدر لیگ روبات‌های خانگی دو تیم از ایران و هلند با یکدیگر مسابقه می‌دهند، تیم ایران که از دانشگاه آزاد قزوین آمده تیم قدرتمندی است که سال گذشته نیز در مسابقات جهانی رتبه ششم را به دست آورد.

n

nاین گروه دو روبات طراحی کرده‌اند که در تعامل و ارتباط با یکدیگر هستند و روبات کوچک‌تر کارگر است و دیگری روبات اصلی، این روبات‌ها به یکدیگر دستور می‌دهند، خانه را جاروبرقی می‌کشند، بار حمل می‌کنند، روبات یا انسان را دنبال می‌کنند و توانایی طراحی و تولید نقشه از محیطی که در آن هستند را دارند.

n

nاما تیم حریف از دانشگاه گرونینگن هلند آمده و در زمینه هوش مصنوعی تخصص دارد.

n

nدر این تیم از قضا یک دانشجوی ایرانی مقطع دکتری نیز حاضر است.

n

nرباتی که این تیم طراحی کرده قدش کمی بلندتر از قد متوسط انسان است و از پایه حرکت‌کننده تشکیل شده و دو سنسور کینکت دارد.

مطلب پیشنهادی:   شاطری با خورشید

n

nعلاوه بر آن، روبات انسان‌نمای سفیدرنگی هم دارند که روی روبات اصلی می‌نشیند، این ربات توسط کامپیوتر هدایت می‌شود و توانایی مسیریابی، بلند کردن اشیای سبک و دنبال کردن انسان را بدون برخورد به اشیا دارد.

n

nلیگ روبات‌های مین‌یاب هم از دو لیگ مین‌یاب دستی و خودکار تشکیل شده است.

n

nدر این لیگ ۳۲ گروه با یکدیگر رقابت می‌کنند، تیم Karo که از دانشگاه پیام نور مشهد آمده‌ در لیگ مین‌یاب‌های خودکار مسابقه می‌دهد.

n

nفرامرز هادی‌پور، به عنوان سرپرست این تیم در خصوص نحوه عملکرد این روبات‌ها می‌گوید: روبات کارو به طور اتوماتیک مین‌هایی را که به‌ صورت فلزهایی زیر میز قرار گرفته تشخیص می‌دهد و می‌داند در کدام مسیرها پا گذاشته و به کجاها نرفته است.

n

nاین گروه از سال ۸۷ روی روبات‌های مین‌یاب کار می‌کنند و آذرماه سال گذشته نیز در مسابقات کشوری مقام نخست را به دست آوردند.

n

nلیگ دیگر، لیگ روبات‌های پرنده است، در این قسمت ۲۰ تیم که از ۲۰ دانشگاه دولتی و آزاد سراسر کشور حضور دارند با یکدیگر مسابقه می‌دهند، لیگ روبات‌های پرنده برای سومین سال است که در مسابقات بین‌المللی روبوکاپ برگزار می‌شود.

n

nروبات پرنده این مزیت را دارد که عمودی پرواز کند و می‌تواند در اجرای مانورهای سریع، حمل بار و شناسایی مفید باشد.

n

nشعاع پروازی روبات پرنده رابطه مستقیمی با جنس موتور و ملخ، وزن بدنه روبات و برد ریموت دارد و با توجه به این عوامل تغییرپذیر است.

n

nدانشجویان دانشگاه آزاد قزوین که نخستین روبات پرنده را در کشور ساخته‌اند، روباتشان حداکثر تا ارتفاع ۸۰۰ متر پرواز می‌کند و قابلیت حمل دو کیلوگرم بار را دارد.

n

nحاضران این لیگ معتقدند که تیم‌ها امسال پرقدرت‌تر از سال گذشته در مسابقات حضور پیدا کرده‌اند؛ ضمن اینکه روبات‌های تمامی گروه‌ها می‌توانند پرواز کنند.

n

nدر لیگ روبات‌های امدادگر واقعی نیز ۲۱ تیم حضور دارند. هدف از برگزاری این لیگ این است که روباتی داخل محیط زلزله‌زده فرستاده شود که کاملا خودکار عمل کرده و مصدوم‌ها را پیدا کند و نجات دهد، اما رسیدن به این هدف بسیار پیچیده است.

n

nسالن ۳۵ بیشتر از دو سالن دیگر روبات‌های ملموس دارد.

n

nلیگ فوتبال روبات‌های استاندارد، روبات‌های موسوم به نائو دارد.

مطلب پیشنهادی:   صندوق نوآوری و شکوفایی پایه‌گذار بانکداری دانش‌بنیان باشد

n

nربات‌های نائو را شرکت فرانسوی Aldebaran Robotics طراحی و تولید می‌کند، در این لیگ چهار تیم از کشورهای آلمان، هلند، یونان و چین شرکت کرده‌اند و دو تیم از دانشگاه‌های امیرکبیر و آزاد قزوین حضور دارند.

n

nلیگ فوتبال روبات‌های استاندارد دو سال است که در ایران برگزار می‌شود، در مسابقات سال گذشته تیم آلمان اول شد و تیم دانشگاه آزاد قزوین مقام سوم را کسب کرد.

n

nروبات‌های استاندارد نسبت به دیگر روبات‌ها بیشترین شباهت را به انسان‌ دارند، به عنوان مثال محدودیت‌هایی که در مفاصل انسان وجود دارد در این روبات‌ها نیز دیده می‌شود، برای نمونه روبات‌های استاندارد برخلاف بسیاری از روبات‌ها که می‌توانند گردنشان را در زاویه ۳۶۰ درجه حرکت دهند، مانند

n

nانسان تنها می‌توانند گردنشان را در دو زاویه ۹۰ درجه چپ و راست به گردش درآورند.

n

nروی صورتشان هم دو دوربین به عنوان دو چشم کار گذاشته شده است.

n

nکف پایشان هم مثل پای انسان است، مسابقات این لیگ به صورت ۴ به ۴ برگزار می‌شود.

n

nاما در لیگ روبات‌های فوتبالیست اندازه کوچک، ۱۰ تیم از بین دانشجویان دانشگاه‌های قزوین، خواجه‌نصیر، علم و صنعت، امیرکبیر، شاهد و دانشگاه آزاد تبریز رقابت می‌کنند.

n

nتیم دانشگاه علم و صنعت مقام دوم جهانی و تیم دانشگاه آزاد قزوین نیز مقام سومی جهان را در لیگ روبات‌های فوتبالیست اندازه کوچک دارند.

n

nدر لیگ روبات‌های انسان‌نما نیز ۱۶ تیم با یکدیگر رقابت می‌کنند که تیم‌ حاضر از کشور آلمان جزو تیم‌ قدرتمند این لیگ محسوب می‌شود.

n

nعلاوه بر آن از کشورهای هند و مکزیک نیز گروه‌هایی به ایران آمده‌اند.

n

nاین لیگ از سه بخش روبات‌های کودک، نوجوان و بزرگسال تشکیل می‌شود.

n

n

nدر لیگ روبات فوتبالیست اندازه متوسط نیز فقط از تیم دانشگاه آزاد قزوین حاضرند و تنها برای نمایش کارشان به این مسابقات آمده‌اند.

n

nاما درست در وسط سالن ۳۵ دو خودروی الکتریکی و هیبریدی به نمایش گذاشته شده است، نام این خودروها پاراکس است که در واقع به ارابه‌سازهای دوره هخامنشی گفته می‌شده است.

n

nیکی از این خودروها فقط با برق کار می‌کند و خودروی دیگر هیبریدی است و موتورش ترکیبی از موتور احتراقی و الکتریکی است.

n

nمرکز تحقیقات مکانیک خودروی دانشگاه آزاد قزوین کار طراحی و ساخت این خودروها را بر عهده داشته است.

n

n=========

n

nسیدمهدی تقوی

05191010117
Contact راحت باشید، از ما بپرسید هر سوالی دارید!